Direktlänk till inlägg 8 oktober 2009

Resultat kontra träningsmängd.

Av Joakim - 8 oktober 2009 19:50

De flesta som börjat träna och kanske testat på en tävling brukar vilja vara snabbare nästa gång de står på startlinjen och det leder naturligt till en viktigt fråga. Hur mycket måste jag träna för att nå mitt mål? Man börjar fråga runt bland vänner som är bättre, surfa på nätet och kanske köper en bok, ofta får man väldigt olika svar. En har tränat såhär, en annan såhär och förvirringen är ett faktum. Inom konditionsidrott finns det en beundran över de människor som stålsätter sig och utsätter sig själva för extrem träning, ibland imponerar detta mer är resultaten. Att det är så kanske inte är så konstigt när konditionsidrott i grunden handlar om att pressa sig och att utstå smärta, klart att de som pressar sig mest på träning "måste" får lite högre status. Hur många har inte suttit i en bastu eller varit på en tävling och fått höra om "en kompis som faktiskt sprang xxxxx mil på en dag/vecka/månad" och reaktionen är, fan vá hårt!


Efter några dagars skummande i Lore of Running och då avsnittet som handlar om hur gamla tiders mästare tränat blir jag förundrad över två saker. 


1. Hur otroligt snabbt vissa sprungit med nästan ingen träning alls.
2. Hur extremt mycket vissa personer tränat utan att dö på kuppen.


Att vissa människor bara är bra på vissa saker har vi alla varit med om, har man tur är man själv en sån person,talang brukar det sammanfattas med. En kille med just talang är han som slog världsrekordet på marathon med tiden 2:35h nån gång för länge sedan, hans träning bestod i att springa 3 km/ dag. Det finns många exempel från förr när personer presterat grymt bra utan någon träning och det finns nog en enkel förklaring till det.

De hade tränat hårt hela livet, dvs livet var hård träning. Tänk er själva att gå upp, gå 10km till skolan, gå 10km hem från skolan, hjälpa pappa bära sten, hugga träd eller något annat kroppsarbete, sova och sen upprepa detta 5-6 dagar/vecka i 10-15 år. När dessa killar sedan "började träna" var de redan mer vältränade än vad 99.5% av Sveriges befolkning är. Ovanpå detta så "existerade" inte fetma  i början på 1900-talet, inte så konstigt att vanliga bondgrabbar sprang milen på 33 minuter när de var 180cm långa och vägde 65 kg...precis som alla andra. Om man är 180cm och väger 77kg börjar ju folk fråga om man haft cancer idag, hade det varit på 40-talet hade man fått halva portioner så de i familjen som inte var feta kunde få lite mer mat :-)


Motsatsen till måste vara dagens elittriathleter. I Lore of running refererar författaren till hur Mark Allen tränade (om någon inte vet vem det är så googla honom, jag lovar att det blir roligt att läsa) under sin aktiva tid och Mark var inte träningsskygg om man säger så. Hans hårda veckor innan Hawaii Ironman (som går nu på lördag) såg ut såhär:



Simma       Cykla                                    Springa

Måndag:

4km          30km lugnt                           30min lugnt

Tisdag:

Vila           90-240km sista 30% hårt        50min

Onsdag:

5km          Vila                                      FM: 90min hårt  EM: 30min lugnt

Torsdag:

4km          120km platt                          40min

Fredag:

4km          180km backigt                      50min backigt

Lördag:

5km          Fart.Kort och snabbt.              Stig eller bana. Kort och snabbt.

Söndag:

6km          50km lugnt                           2:30h lugnt

Totalt:

28km         ca 800km                             8:20h = 130km                     


37 timmar/v. 


Så efter ett långt inlägg fick ni nu svaret på hur mycket man ska träna för att vinna Hawaii Ironman, vill ni "bara" vinna SM i Kalmar tycker jag att man kan unna sig helt vila på måndagar ;-)



 
 
Ingen bild

Roger Boström

9 oktober 2009 14:44

Alltid träna minst två discipliner och alltid variera (underlag, tid, hårdhet, utförande, fart) slår mig när jag ser hans upplägg. Kanske värt att testa lite mer. Frågan är om det är bättre att cykla en timme och springa en timme istället för cykla två timmar om jag måste välja. Vad säger du?

 
Ingen bild

Jocke B

11 oktober 2009 17:48

Tjenare Roger.

Vilket som är bäst beror ju självklart på vad man vill uppnå med träningen.
Har du begränsad träningstid skulle jag köra 1h av varje 2-3 ggr/v, då skulle jag köra 1h cykel med intervaller och 1h lugn löpning två dagar och en dag men löpintervaller och 1h lugn cykel. Kan köras som två enskilda pass eller sätta ihop passen och köra 2h i ett sträck.

 
Ingen bild

Roger

11 oktober 2009 20:07

Hej Joakim,

Skulle passa mig att starta med cyklingen på min trainer, behöver jag tänka på ngt särskilt eller är det bara att trampa på?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Joakim - 12 oktober 2009 20:48

När jag började blogga på bloggagratis gjorde jag det för att enkelt få en hemsida/blogg utan att behöva fixa domännamn osv. Med tiden så känner jag att jag skulle vilja ha lite fler funktioner och möjlighet att göra sidan mer personlig så i somras k...

Av Joakim - 11 oktober 2009 17:51


Igår gick loppet som gjorde triathlon till en sport och dessutom känt för den breda massan, på både gott och ont. Det bra är ju att folk vet att idrotten finns men det negativa är att många tror att triathlon = ironman, förstår att det är svårt att b...

Av Joakim - 11 oktober 2009 11:52

Igår gjorde jag sista hårda passet i Sverige innan IM Florida och innan jag åker till Malaga på fredag. Veckan som gick har innehållit några tunga pass så jag var lite orolig för hur benen skulle kännas inför gårdagen. Passet som skulle avsluta vecka...

Av Joakim - 5 oktober 2009 20:35


Jag måste ha tränat bra och samlat på mig massa god träningskarma för idag var vädergudarna glada och lät mig springa i det bästa tänkbara höstvädret. Dagens pass var det längsta jag sprungit med vilje på träning och det var på 3 timmar, trodde det s...

Av Joakim - 4 oktober 2009 22:48

Idag har jag haft vilodag och det har varit skönt även att denna vecka varit lite lättare. Igår var det dock en rätt jobig dag som började med 4000m simning där 20x100m var huvudserie, på eftermiddagen sprang jag 10x4min i tröskelfart med 2min jogg m...

Skapa flashcards